Muuta mukavaa
Suosittelemme

Vitamiinit ja ravintolisät

Vitamiinit ovat tärkeä osa elimistömme vastustuskykyä. Yksipuolinen ruokavalio, sairaudet, laihduttaminen, kasvisruokavalio tai allergisen ihmisen ruokavalio voivat aiheuttaa sen ettei ruokavaliosta saa tarvittavaa määrää vitamiineja. Etenkin talvikaudella, jolloin aurinkoa on vähän ja kasvikset kalliita, kannattaa vitamiinilisää ottaa purkista.

D-vitamiini

D-vitamiinia tulisi ottaa ravintolisänä suoraan purkista talvikauden ajan.

Vähimmäissaantisuosituksena D-vitamiinilla on 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa. Ympärivuotista D-vitamiinilisää suositellaan kaikille alle 18 vuotiaille. Yli 60 vuotiaille suositellaan 20 mikrogrammaa vuorokaudessa, ympäri vuoden. Suomalainen vitamiinihoitoon erikoistuneen lääkärin Erkki Antilan mukaan suomen vähimmäissaantisuositus on huomattavasti liian alhainen koska se estää ainoastaan riisitaudin. Antilan mukaan D-vitamiinin saanti tulisi olla vähintään 50  mg vuorokaudessa, joka onkin vähimmäissuosituksena monissa muissa maissa. Hyvä D-vitamiinin saanti edistää paitsi flunssan sietokykyä, mutta myös estää monia muita yleissairauksia ihmisillä.

Vaikka esim. maitoon on nykyään lisätty D-vitamiinia, ei sitä välttämättä saa tarpeeksi pelkästä ruokavaliosta. Onkin hyvä että jos syksyllä alkaa ottamaan D-vitamiinia suoraan purkista. Apteekissa on saatavilla monia erilaisia D-vitamiinilisiä kuten pureskeltavia maustettuja tabletteja sekä nesteen kanssa nieltäviä tabletteja.

D-vitamiini auttaa pitämään yllä hyvän vastustuskyvyn.

C-vitamiini

C-vitamiini vaikuttaa ihmisen yleiseen jaksamiseen ja yleiskuntoon. Se on välttämätön vitamiini mm. B12 -vitamiinin ja foolihapon imeytymisessä ja ehkäisee mm. E-vitamiinin hapettumista. C-vitamiinipuutos voi oireilla mm. väsymyksenä ja hengästymisenä.

Suomalainen saantisuositus C-vitamiimille on 60 mg vuorokaudessa, ja se usein saadaan ravinnosta, mutta mm. yksipuolisesti ruokailevien sekä laihduttavien ihmisten kannattaa harkita C-vitamiinilisää talvella purkista.

Sinkki

Uusien tutkimustulosten mukaan sinkki voi lievittää flunssan oireita ja lyhentää flunssan kestoa. Monipuolista ruokavaliota noudattava ihminen saa usein tarvittavan määrän, 7-9 mg sinkkiä,  vuorokaudessa mutta vegaanit ja laihduttajat saavat  usein tätä vähemmän sinkkiä.

Hyviä sinkin lähteitä ovat mm. juusto, liha, maksa, täysjyvävilja ja parapähkinät. Jos ruokavalio sisältää kuitenkin näitä tuotteita normaalia vähemmän tai ei ollenkaan, kannattaa sinkkiä syödä purkista joko osan vuodesta tai vuoden ympäri.

Muut vitamiinit ja ravintoaineet

Kaikkien vitamiinien ja ravintoaineiden saanti on yleiskunnolle ja terveydelle tärkeätä. Yllä mainittujen vitamiinien ja ravintoaineiden lisäksi mm. rauta, B-, A- ja  E- vitamiinit auttavat elimistöä toimimaan oikein ja hyvinvoiva elimistö taas auttaa kehoa taistelemaan flunssaa vastaan tehokkaammin. Terveellä, hyvinvoivalla ihmisellä flunssa on usein lievempi tai sitä ei tule ollenkaan.

Vitamiineja voi kuitenkin saada myös liikaa ja niiden yliannostuksesta on haittaa. Kannattaakin yleensä aloittaa ravintolisien käyttö miedolla tuotteella. Lääkärit ja terveydenhoitajat sekä ravitsemusterapeutit osaavat myös neuvoa, tarvitsetko juuri sinä ravintolisiä vai saatko tarvittavat määrät elimistölle tärkeitä aineita omasta ravinnostasi.

Muista kuitenkin että D-vitamiinilisää suositellaan talvikaudeksi kaikille suomalaisille ruokavaliosta riippumatta.

Auttoiko artikkeli sinua? Klikkaahan tykkää-nappia!Jaa tietoa eteenpäin - Klikkaa nappeja alla:Tykkää meistä!
Lisätietoa
Suosittelemme
© 2004 - Kaikki oikeudet pidetetään - Kopiointi ehdottomasti kielletty
Mediakortti - Sivukartta - Mainosmyynti - Design by Studio Tulimeri