Muuta mukavaa
Suosittelemme

Muut kotihoidon keinot

Kotihoidossa on mahdollisuus käyttää monia erilaisia ”kikkakolmosia”, joita on opittu elämän aikana ja joista on kuultu perheeltä, työkavereilta ja kavereilta. Kannattaa kuitenkin muistaa kaikkia keinoja kokeillessa että mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle.

Tässä muutama kikkakolmonen jotka on todettu melko toimiviksi ja turvallisiksi.

Höyryhengitys

Höyryhengitykseen tarvitaan kuumaa vettä ja jotain avaavaa ainesta. Yksinkertaisimmillaan voi käyttää pelkkää kuumaa vettäkin tai esim. kuumaan veteen liuotettuja väkeviä pastilleja. Apteekista on saatavilla mm. Tintura Benjui sekä Carmolis nimisiä tuotteita jotka sopivat hyvin höyryhengitykseen.

Ideana on että esim. mukiin tai kulhoon laitetaan kuumaa, höyryävää vettä ja siihen lisätään ohjeen mukaan esim. Tuntura Benjui tai Carmolis tippoja. Pään yli vedetään pyyhe ja lasketaan pää höyryyn ja sitä sitten hengitellään niin kauan kuin tuntuu hyvältä tai höyryäminen loppuu.

Veden kanssa kannattaa olla varovainen, ettei saa palovammoja. Höyryhengitys auttaa niin tukkoiseen kuin vuotavaan nenään.

Pienten lasten kanssa höyryhengitykseksi käy höyrytetty kylpyhuone. Kuumaa vettä päästetään kylpyhuoneen lattialle ja seinille niin kauan että koko kylpyhuone on höyryä täynnä. Tämän jälkeen lapsen kanssa istuskellaan kylpyhuoneessa niin kauan kuin hyvältä tuntuu. Älä päästä kuumaa vettä kylpyhuoneessa lapsen ollessa paikalla palovammariskin takia.

Nenäkannu

Nenän huuhtelua käytetään mm. Intiassa monasti jokapäiväisenä henkilökohtaisen hygienian toimenpiteenä, mutta täällä Suomessa nenäkannua käytetään yleensä vain flunssakausina.

Nenäkannua käytetään nenähuuhteluun. Nenähuuhtelu on yksinkertaisesti selitettynä toimenpide, jossa mietoa suolavettä päästetään kannulla toisesta sieraimesta nenään ja se tulee toisesta sieraimesta ulos.

Nenähuuhtelu helpottaa tukkoista oloa, se puhdistaa nenän limakalvot ja kostuttaa niitä.

Katso tarkemmat ohjeet nenäkannua ostaessasi tai netistä.

Maitosuklaa

Kipeää, karheaa kurkkua voi helliä imeskelemällä mietoa maitosuklaata (esim. Fazerin tai Maraboun maitosuklaa ilman lisukkeita). Toisille suklaa aiheuttaa enemmän vain kurjaa limaa ja yskitystä, mutta toisille maitosuklaan imeskely helpottaa karheaa ja kipeää kurkkua. Suklaata ei kuitenkaan kannata syödä mässäysmielessä vaan nimenomaan imeskellä suussa pala silloin ja toinen tällöin. Liika suklaa voi pahentaa kurkun oloa.

Carmolis -tipat

Carmolis yrttitipat ovat apteekissa myytävä, 10:n yrtin yhdistelmävalmiste. Niitä voi käyttää nin ulkoisesti kuin sisäisestikin. Annostelussa tulee olla tarkka, Carmolis on melko voimakasta. Tarkista annostus aina paketista.

Carmolista voi käyttää flunssaan joko suun kautta, hengittämällä tai ulkosesti kipeisiin lihaksiin.

Suun kautta nautittaessa voidaan Carmolista käyttää esim. sokeripalaan tai teessä. Höyrynehityksessä voidaan käyttää vartavasten höyryhengitykseen tehtyä liuosta tai hyväksikäyttää teen höyryä ennen teen juomista.

HUOM! Tarkista aina että tuote sopii sinulle ja käytä vain suositeltuja määriä!

Sängyn pään kohottaminen

Vanha mutta toimiva keino on sängyn pään kohottaminen, joka auttaa tukkoiseen oloon. Jos sängynpäätä ei saada lattiasta nostettua esim. kirjojen tai tiilien avulla, voi nukkuma-asentoa kohottaa ylimääräisillä tyynyillä koko ylävartalon alueelle asteittain niin että pää ei kuitenkaan ole jyrkästi etukenossa.

Tarkoitus on saada ylävartalo normaalia nukkuma-asentoa ylemmäs, jolloin lima ei valu nenään ja poskionteloihin vaan nielun kautta pois.

Happi

Niin yksinkertaiselta kuin se kuulostaakin, raikas ilma helpottaa flunssaista. Etenkin talvella, kun ulkona on pakkasta, voi nenän pistäminen ulos ikkunasta helpottaa kummasti oloa. Raikas, hapekas ilma on tärkeää ihmisen terveydelle myös kipeänä, jolloin ei pihalla tule ravattua työmatkojen ja kauppaostosten takia eikä asuntoa tuuletettua niin hyvin.

Monasti saadaan pienellä tuuletuksella häviämään flunssaisen päänsärky kokonaan ja tukkoisuuskin helpottaa hetkeksi jos pääsee hengittämään pakkasilmaa.

HUOM! Kipeänä tuulettaminen on tehtävä lyhyesti ja hyvin vedolta suojautuneena.

Auttoiko artikkeli sinua? Klikkaahan tykkää-nappia!Jaa tietoa eteenpäin - Klikkaa nappeja alla:Tykkää meistä!
Lisätietoa
Suosittelemme
© 2004 - Kaikki oikeudet pidetetään - Kopiointi ehdottomasti kielletty
Mediakortti - Sivukartta - Mainosmyynti - Design by Studio Tulimeri