Muuta mukavaa
Suosittelemme

Mitä flunssa on

Flunssa, jokaiselle suomalaiselle hyvinkin tuttu ilmiö, on viruksen aiheuttama ylähengitystien infektiosairaus joka tunnetaan myös nimellä nuhakuume tai lenssu. Flunssan aiheuttaa yleensä rinovirus joka aiheuttaa 30 – 50 prosenttia kaikista flunssista.

Muita flunssan aiheuttajia ovat mm. korona-, parainfluenssa, RS- ja adenovirukset. Flunssaa ei kuitenkaan saa sekoittaa Influessaan joka eri viruksen aiheuttama vakavampi sairaus.

Vastoin yleistä olettamusta, kylmä ilma tai vilustiminen ei itsessään aiheuta flunssaa vaan se voi monesti edistää ennestään jo kehossa olevan viruksen aktivoitumista alentamalla ihan omaa vastustuskykyä.

Tarttumistavat

Flunssa on aina lähtöisin suoraan tai epäsuoraisesti toisesta ihmisestä joko kosketus- tai pisaratartunnan kautta.

Kosketustartuntana leviävät virukset voivat tarttua toiseen ihmiseen joko suoraan ihokosketuksen kautta tai epäsuorasti työpaikoilla, kirjastoissa ja kouluissa esimerkiksi tietokoneiden ja kalusteiden kautta sekä päiväkodeissa esimerkiksi lelujen kautta lasten välillä.

Pisaratartuntana leviävä flunssavirus leviää yleensä yskimisten ja aivastusten kautta lähiympäristöön ja voi parhaimillaan levitä useiden metrien päähän aivastajasta. Suurin riski saada flunssatartunta toisesta ihmisestä on metrin etäisyydellä flunssaa sairastavasta ihmisestä.

Flunssan eteneminen

Välittömästi tarttumisen jälkeen flunssavirus alkaa itämään, ja sen itämisaika on yhdestä kolmeen päivää jonka jälkeen ihmiselle alkavat kehittyä ensimmäiset flunssaoireet. Virus kulkeutuu ihmisellä yleensä nenänieluun eri reittejä pitkin riippuen mistä kautta tartunta on saatu ja alkaa välittömästi lisääntyä limakalvoille saapuessaan. Viruksen lisääntyminen limakalvoilla saa aikaan ihmisen kehossa automaattisen puolustusreaktion jonka seuraukset koetaan pääosin flunssan oireina, mm. limanerityksenä ja tukkoisuutena.

Flunssaoireet ovatkin suurimmalta osilta seurausta kehon taistelu flunssavirusta vastaan eivätkä suoraan flunssaviruksen itsensä aiheuttamia oireita.

Auttoiko artikkeli sinua? Klikkaahan tykkää-nappia!Jaa tietoa eteenpäin - Klikkaa nappeja alla:Tykkää meistä!
Lisätietoa
Suosittelemme
© 2004 - Kaikki oikeudet pidetetään - Kopiointi ehdottomasti kielletty
Mediakortti - Sivukartta - Mainosmyynti - Design by Studio Tulimeri