Muuta mukavaa
Suosittelemme

Ennaltaehkäisy

Aina paras tapa välttää flunssa on ennaltaehkäisy. Tämä tarkoittaa pieniä ja yksinkertaisia mutta hyvin toimivia keinoja joilla estetään flunssan saaminen tai sen tahaton levittäminen muihin ihmisiin. Alla olevat vinkit antavat katsontakantaa ja ajatusta flunssalta suojautumiselle. Vaikka vinkit toimivat parhaiten pakkassäällä, voi niitä soveltaa aina kun ulkolämpötila on alle 19-20 astetta.

Pue lämpöisesti kun lähdet ulos

Lämpimät vaatteet ovat jotain mitä vanhenpamme ja opettajamme ovat meille tuputtaneet jo pienestä pitäen ~ Ja hyvästä syystä. Vilustumisena tunnettu ilmiö tarkoittaa yleensä tavallista voimakkaampaa altistumista kylmälle, joka aktivoi jo kehossa olevan flunssaviruksen .. Ei siis tarvitse olla ketään lähistöllä yskimässä mikäli olet päivän tai parin sisällä ollut lähistöllä kun joku, jolla on ollut flunssa on yhden kerran koskenut samaan kohtaan kuin sinä tai yskäissyt parin metrin päässä samassa tilassa.

On tärkeätä olla aliarvioimatta ”vilustumisen” eli flunssan aktivoitumisen tai tarttumisen nopeutta.. Joskus voi riittää puhtaasti se että se että käyt sisävaatteilla laittamassa viltin auton ikkunaan, auton lämmitystolppaan kiinni tai vain juoksemassa pikaisesti hakemassa postit postilaatikostasi. Pue AINA lämpöisesti päällesi.

Vaikka nopea pyrähdyksesi pakkasessa kestäisi vain pari minuuttia pue yhtä hyvin kuin aikoisit olla pidempään ulkona. Tällä varmistat terveenä pysymisesi.

Joskus villapaita sisälläkin on hyvä asia

Välillä, varsinkin näin alkutalvesta 2011 tätä artikkelia kirjoittaessa, on ulkosää hyvinkin kylmä. Riippumatta siitä minkälaisessa asunnossa elät, on todennäköisesti aina lattiantasollasi kylmempää kuin korkeammalla huoneilmasta mikäli asunnossasi ei ole asennettu lattialämmitystä ympäri asuntoa. Älä siis ikinä sokeasti usko sisämittarisi osoittamaan lämpötilaan koska se näyttää lämpötilan korkeammalla huoneessa vaan pue rohkeasti villasukat mikäli varpaitasi paleltaa.

Kylmä ilma voi tuntua sisällä monissa asunnoissa, etenkin kerrostaloasunnoissa, myös ulkoseinän hohkaamisen kautta. Tällöin on tärkeää huomioida, että vaikka suoraa kosketusta kylmään ei ole kuten ulkona, voi kovilla pakkasilla asunnon ulkoseinä hohkaa kylmää niin paljon että voit saada niskasi kipeäksi ja myös jopa flunssan mikäli oleskelet pitkään ulkoseinän lähellä.

Luota aina tuntoaistiisi: Mikäli tuntuu kylmältä, etkä ole kuumeessa, laita vähän lämpöisemmin päälle sisälläkin vaikka se tuntuisi hölmöltä. Mitä iäkkäämpi asunto, sitä helpommin lämpötilaerot tuntuvat lattian- ja pääntasolla ja myös monesti ovet- ja ikkunapaikat ovat huonosti tiivistettyjä ja aiheuttavat kylmän ilman liikettä sisälle. Monesti huonosti tiivistetystä ikkunasta tuleva kylmän ilman aiheuttama veto voi aiheuttaa pahemman flunssan kuin ulkoilma, pitkään kohdistettuna tiettyyn kohtaan jopa kasvohalvauksen.

Ravitse itsesi vitamiineilla

Aurinkoisen kesän jälkeen syksyn saapuessa tulee helposti ajateltua että muuta ei tapahdu kuin vain ilmat kylmenevät mutta asiassa on muutakin. Talven lähestyessä auringon säteilyn määrä vähenee huomattavasti ja se aiheuttaa etenkin suomen leveysasteilla ihmisille vitamiinipuutosta koska kesän auringon valon aikaansaamaan kehon oman D-vitamiinin tuotolle ei ole vastinetta talvella.

D-vitamiinin puute altistaa helposti ihmisiä syksyn- ja talven virusaalloille ja tämän vuoksi D-vitamiinin puutos olisi erittäin tärkeää korvata vitamiinilisillä flunssa-aaltojen torjumiseksi. D-vitamiinin vähimmäissaantisuositus on 7.5 mikrogrammaa vuorokaudessa ja nuorien sekä vanhojen saantisuositus on 20 mg ympäri vuoden. D-Vitamiinin turvallinen päiväannos aikuiselle jatkussa käytössä on EFSA:n mukaan 50 mg/vrk ja yhdysvaltain tutkijoiden mukaan 250 mg/vrk.

Tärkeätä on muistaa, että vaikka talven tullen vitamiinilisän käyttäminen on tärkeää, saa D-vitamiinia myös kalasta, maitovalmisteista ja margariinista. Tämän vuoksi on tärkeätä suhteuttaa vitamiinilisän käyttö ruoan mukaan. Allekirjoittanut ottaa aina näin talvisin vähän kalaa- ja maitotuotteita käyttävänä ihmisenä 20-40 mg D-vitamiinilisää vuorokaudessa. Toisin kuin muutamina aikaisempina talvena, en ole vielä sairastunut kertaakaan.

Hyvä käsihygienia ja fiksu pää auttaa pitkälle

Tehokkain ja varmin tapa tappaa bakteerit, virukset ja muut pöpöt ulkoa tullesta on varmasti käsidesi, mutta myös käsien peseminen saippuallakin riittää normaalin flunssaviruksen tappamiseen.

Muista silti aina kun olet liikkeellä kotisi ulkopuolella flunssakausina välttää suuria ihmismassoja, kuten ostoskeskuksia, busseja ja julkisia vessoja sillä nämä paikat ovat pöpöpesiä ja tarttuvat helposti sinuun tai vaatteisiisi flunssaviruksen. Mikäli tiedät että työpaikallasi tai koulussasi leviää flunssa-aalto niin on hyvä välttää yleisten tilojen tai yhteisten asioiden käyttöä mahdollisuuden mukaan.

Kun pärskityttää ja yskittää

Vanha oppi sekä omat vaistot sanovat aina, että kun yskittää ja aivastuttaa niin pitäisi yskiä käsiinsä. Vanha kansa saattaa olla hyvinkin viisas, mutta vanha kansa ei ole ottanut huomioon että aivastuksen mukana leviävät flunssavirukset tarttuvat käsiin ja mahdollisesti sitä kautta kaikkeen mihin kosket seuraavan 24 – 48 tunnin aikana.

Kun sinua aivastuttaa ja yskittää niin älä yski käsiisi.  Yski käden taipeeseesi, ns. hihaasi. Nykyisin jo ala-asteella opetetaan lapsia yksimään ja aivastamaan käden taipeeseen, sillä näin ollen yskösten mukana tulevat flunssavirukset eivät leviä käsiin eivätkä lähiympäristöön. Tällä yksinkertaisella tavalla estät ettet sairastuta koko lähiympäristöäsi samaan tautiin mikä saattaa jyllätä jo sinun elimistössäsi.

Riippumatta siitä kuinka kauan olet potenut flunssaa olet aina potentiaalinen levittäjä sille.

Auttoiko artikkeli sinua? Klikkaahan tykkää-nappia!Jaa tietoa eteenpäin - Klikkaa nappeja alla:Tykkää meistä!
Lisätietoa
Suosittelemme
© 2004 - Kaikki oikeudet pidetetään - Kopiointi ehdottomasti kielletty
Mediakortti - Sivukartta - Mainosmyynti - Design by Studio Tulimeri