Muuta mukavaa
Suosittelemme

Vanhukset

Ikääntyneet henkilöt ovat nähneet elämää pisimpään ja tämän myötä on myös heidän kehonsa on kokenut elämän monimuotoisuuden.  Siksi influenssakaudella on aina kiinnitettävä erikoishuomiota vanhempaan sukupolveen koska monet iänmyötä tulevat perussairaudet heikentävät helposti influenssan vastustuskykyä.

Influenssa ja vanhuus

Vastustuskykyä heikentäviin perussairauksiin luetaan mm. Diabetes, munuaisten vajaatoiminta, erilaiset immuunivastetta heikentävät lääkkeet kuten kortisonilääkitys tai reumalääkkeet sekä tietenkin yleisesti heikentynyt vastustuskyky aliravitsemuksen vuoksi. Ikävän usein törmätään siihen että vanhemmella ikäväpolvella on jokoliian heikko tai liian yksipuolinen ravinto joka aiheuttaa tärkeiden vitamiini- ja hivenaineiden puuttumisen. Pitkällä ajalla tapahtuva ravinteiden heikko saatavuus voi aiheuttaa influenssan voimakkaan esiintulemisen ja helposti vakavan keuhkokuumeen vanhemmalle ihmiselle.

Vaarallisinta influenssassa vanhuksia kohtaan on juurikin sen helposti vanhukselle aiheuttama keuhkokuume, joka on erittäin yleinen sairaus vanhuksilla. Keuhkokuume aiheuttuu yleensä joko suoraan influenssan seurauksena tai sen aiheuttamina jälkitauteina, joihon altistaa vuosien aikana kertyneet kehon erityyppiset vajaatoiminnot kuten heikko yskänheijaste, nielun heikentynyt toiminta, tupakoinnin aiheuttamat keuhko-oireilut, keuhkoahtaumatauti tai jopa keuhkosyöpä.

Paras tapa torjua influenssan aiheuttamia vakavia suoria- tai jälkitauteja vanhuksilla on vuosittain otettava influenssarokote, joka on saatavilla ilmaiseksi kaikille jotka ovat täyttäneet 65 vuotta.

Rokotteella saadaan keskimääräisesti vähenemään jopa puolet influenssakauden vanhusten keuhkokuumetapaukset. Tilastoja synkentää kuitenkin ikävän yleinen vanhusten väärä käsitys ja ennakkoasenne influenssarokotteita kohtaan: Joka neljänellä (kansanterveyslaitoksen taloustutkimus 2007) vanhuksella on väärinkäsitys siitä että rokote itsessään lisäisi influenssariskiä, kun taas lähes kolmasosa oletti että itse rokote aiheuttaa influenssan. Esimerkiksi suomessa yli 65 vuotiaista vain alle puolet otti influenssarokotuksen syksyllä 2006.

Influenssan hoitaminen vanhuksella

Mikäli perusterve yli 65 vuotias henkilö sairastuu influenssaan ilman että sillä on suoria- tai jälkivaikutuksia kuten keuhkokuume, voidaan hoito tehdä kotihoitona keskittyen runsaaseen lepoon, kuumeen laskemiseen sekä runsaan sokeri- ja suolapitoisten nesteiden, kuten mehujen, nauttimiseen. Mikäli kuume on voimakasta ja/tai jatkuu voimakkaasti yli neljä päivää, tai vastaavasti aiheuttaa hengitysvaikeuksia tai muita vakavia oireita, on syytä välittömästi hakeutua lääkärin hoitoon.

Influenssan ja muiden kuumetta ja/sekä oksennusreaktioita aiheuttavien oireiden kanssa pitää olla aina varovainen vanhusten ollessa kyseessä. Ensisijaisena neuvona on konsultoida omaa lääkäriä tai hoitajaa mikäli on syytä epäillä flunssan vakavuutta vanhuksella.

Riskiryhmät vanhuksilla

Ikäihmisten keskuudessa, kuten kaikissa ikäryhmissä, on syytä aina olla varovainen influenssakaudella. Erityisen varovainen tulee kuitenkin olla, mikäli kuuluu riskiryhmään kuten:

  • Rokottamattomat yli 65 vuotiaat ihmiset
  • Keuhkosairauksista kärsineet tai parhaillaan kärsivät ihmiset
  • Sydänsairauksista kärsivät ihmiset
  • Entiset ja/tai nykyiset tupakoijat vaikka akuuttia keuhkosairautta ei olisikaan
  • Hengityselinten vajaatoiminnasta kärsivät ihmiset
  • Vakavasti sairauksista kuten syövistä kärsivät ihmiset
  • Ikäihmisten perussairauksista, kuten reumasta kärsivät ihmiset
  • Jatkuvasti lääkityksen alla olevat ihmiset

Influenssan ja jälkitautien ennaltaehkäisy vanhuksilla

Parhaita tapoja sekä suojautua influenssaa vastaan että myös sen oireiden lievittämiseen ovat vuosittaisen kausirokotteen ottaminen,  monipuolisen ja kattavan ravinnon syöminen, vitamiinilisien ottaminen sekä kattava suojautuminen ja yleisten alueiden välttäminen tartuntavaaran vähentämiseksi. Ihmisten, joilla kuuluvat riskiryhmään perussairautensa tai lääkityksensä vuoksi on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta influenssakaudella.

Auttoiko artikkeli sinua? Klikkaahan tykkää-nappia!Jaa tietoa eteenpäin - Klikkaa nappeja alla:Tykkää meistä!
Lisätietoa
Suosittelemme
© 2004 - Kaikki oikeudet pidetetään - Kopiointi ehdottomasti kielletty
Mediakortti - Sivukartta - Mainosmyynti - Design by Studio Tulimeri