Muuta mukavaa
Suosittelemme

Lintuinfluenssa

Lintuflunssa, myös oikealta nimeltään lintuinfluenssa, on yksi A-tyypin influenssaviruksen muunnoksista joka tunnetaan paremmin nimellä H5N1.

Taudin alkuperä

Ensimmäinen tunnettu lintuinfluenssatapaus tuli esille Skotlannissa vuonna 1959 ja aiheutti useamman lauman kuolemia kanalintujen keskuudessa. Eroa vuoden 1959 influenssaviruksen ja etenkin vuonna 2006 ympäri maailmaa levinneen viruksen on siinä mielessä, että tällä hetkellä lintuinfluenssana tunnettu A5N1 kanta eroaa hyvin paljon ensimmäisestä havaitusta Skotlannin viruskannasta.

Nykyisen lintuinfluenssaviruksen ”kanaflunssan” syntyperät ovatkin vuoden 2007 tutkimusten perusteella lähtöisin alkuperäisesti vuonna 1997 havaitusta Hong Kong:ssa ilmenneestä lintuinfluenssaviruksesta joka on kehittynyt vuosien aikana nykyiseen muotoonsa ja muuntunut eri muotoihin kulkeutuessaan ympäri maailmaa. Aasiasta lähtöisin oleva virus on jakautunut kahteen antigeeniseen ryhmään, joista ensimmäinen on esiintynyt alkujaan ihmisissä Vietnamissa, Thaimaassa ja kambodiassa, ja linnuissa Laosissa ja Malesiassa. Toinen ryhmä on havaittu  linnuissa Kiinassa, Indonesiassa, Japanissa ja Etelä-Koreassa ja myöhemmin Lähi-idässä, Euroopassa ja Afrikassa.

Vuosina 2005 – 2006 Euroopassa ja Aasiassa ihmisiin tarttunut lintuinfluenssavirus kuuluu jälkimmäiseen antigeeniseen ryhmään.

Viruksen vaarallisuus

Lintuinfluessavirus kuluu osana influenssaviruksiin, kuten Sikainfluenssa (H1N1), Aasian influenssa (H2N2) ja Hong Kongin influenssa (H3N2).

Vaikka lintuinfluenssa on ärhäkkä leviämään lintujen keskuudessa, se leviää hyvin heikosti ihmisten keskuudessa (kts. Viruksen leviäminen ja torjunta) eikä se tämän vuoksi ole vaarallinen ihmismassoissa. Varoisuus on kuitenkin hyväksi sillä tarttuessaan se on erittäin vaarallinen ihmisille ja tartuttuaan aiheuttaa  yli puolessa tartunnansaaneista kuoleman. Lintuinfluenssan aiheuttama tilastot ovat synkät: Kuolema on tapahtunut 59%:lle tartunnan saaneista.

Syytä paniikkiin ei kuitenkaan ole. Vuosien 2003 – 2010 lintuinfluenssa on tarttunut yhteensä ainoastaan 508 ihmiseen, joista 302 on ainoastaan kuollut. Luku on huomattavasti pienempi verrattuna normaalin kausiflunssan aiheuttamiin kuolemiin.

Influenssan hoito

Lintuinfluenssan vaarallisuuden ja sen aiheuttamien vuoksi on tartunnan saaneet ihmisen aina syytä hakeutua välittömästi lääkäriin oikean diagnoosin ja hoidon saamiseksi. Mikäli lintuinfluenssa diagnosoidaan ihmisellä, voidaan sen hoitamiseen käyttää eritapaisia lääkkeitä kuten mm. Oseltamiviirini joka on tunnettu paremmin kauppanimellä Tamiflu. Oseltamiviirini on tehokas hoitokeino lintuinfluenssan oireiden vähentämiseen ja oireajan lyhentämiseen. Muita lintuinfluenssaan käytettäviä lääkkeitä ovat mm. Amantadiini ja rimantadiini. Amantadiiniä markkinoi suomessa Leiras reseptilääkkeenä Atarin – nimellä.

Kotihoitoa Lintuinfluenssalle suositellaan ainoastaan lääkärin omasta ohjeistuksesta sen ärhäkyyden vuoksi. Ensijaisesti lintuinfluenssaan sairastuneen ihmisen tulee hakeutua lääkärin hoitoon.

Viruksen leviäminen ja torjunta

Toisin kuin esimerkiksi sikainfluenssa, lintuinfluenssa leviää helposti ainoastaan lintujen keskuudessa eikä tartu kovinkaan helposti ihmisiin. Virus ei myöskään leviä kovinkaan helposti ihmisten toiseen johtuen siitä että sen muunnokset lintujen välillä tavoin jotka ovat ihmisille erittäin harvinaisia. Lintuinfluenssavirus ei leviä ihmisestä toiseen yskimisen, aivastelun tai niistämisen välityksellä. Yleisin leviämistapa on suorasta kosketuksesta eläimeen tai saastuneen lihan syöminen ihmisten tai lemmikin toimesta.

Toisin kuin muita influenssaviruksia, lintujen mukana leviävää lintuinfluenssaa on hankala rajoittaa mikäli leviäminen tapahtuu esimerkiksi muuttolintujen yhteydessä. Tällöin puhutaan yleensä jo pandemiasta josta viranomaiset tiedottavat aina erikseen. Viranomaisten suosituksia onkin syytä aina noudattaa vaikka ne välillä tuntuisivat yliampumiselta sillä etenkin lintuinfluessan yhteydessä on todennäköisempää sairastua ja kuolla, kuin sairastua ja parantua. Lemmikkieläimiä pitävien ihmisten tulee olla erityisen huolellisia lemmikiensä perään sillä vaikka ne voivat sairastua ja tuoda mukanaan vaarallisen viruksen.

Varovaisuus on aina hyväksi muutoinkin: Mikäli olet tai matkustat alueelle missä tavataan lintuinfluenssaa on syytä huolehtia hyvästä käsihygienista, välttää koskemista lintuihin ja niiden ruokkimista. Paikallisten eläinten kanssa on myös noudattaa varovaisuutta sillä esimerkiksi kissat voivat saalistaa lintuja ja tuoda mukanaan influenssaviruksen. Myös metsästämistä niillä alueilla on syytä välttää joissa on tavattu lintuinfluenssaa.

Pidä mielessä myös tämä: Lemmikkilinnun hankkiminen ulkomailta ei ole välttämättä se fiksuin vaihtoehto mikäli lemmikki hankitaan alueilta tai niiden alueiden läheltä joissa influenssaa on esiintynyt.

Lintuinfluenssarokote

Lintuinfluenssaa vastaan on kehitetty ja kehitetään jatkuvasti useita eri tyyppisiä rokoteita. Yleisesti rokotteina käytetään samantapaisia rokotteita tai samoja rokotteita kuin muihinkin influenssarokotteisiin niiden yhteisen perusrakenteen vuoksi. Maaliskuun 2011 alusta Indonesialainen Gadjah Madan yliopisto sai kehitettyä H5N1 virusrokotteen käyttäen paikallisten puiden hedelmiä ja löydön uskotaan sekä nopeuttavan että tekemään myös edullisemmaksi influenssarokotteen levittämisen ongelma-alueille.

Tietoa lintuinfluenssarokotteista on ikävän rajoitetusti saatavilla ja pyrimme täydentämään artikkelia saadessamme lisätietoja.

 

Auttoiko artikkeli sinua? Klikkaahan tykkää-nappia!Jaa tietoa eteenpäin - Klikkaa nappeja alla:Tykkää meistä!
Lisätietoa
Suosittelemme
© 2004 - Kaikki oikeudet pidetetään - Kopiointi ehdottomasti kielletty
Mediakortti - Sivukartta - Mainosmyynti - Design by Studio Tulimeri