Muuta mukavaa
Suosittelemme

Lapset

Influenssa on aina terveysriski koko ikäväestölle, mutta vakavimmin siihen tulisi aina suhtautua mikäli kysessä ovat lapset tai vanhukset. Tässä artikkelissa käsittelemme lasten influenssaa ja sen hoitoa, sekä kerromme asioista mitä tulisi ottaa huomioon influenssaan sairastuneen lapsen kanssa.

Influenssan oireet lapsella

Lapsella influenssaoireilu alkaa samantapaisilla oireilla kuin normaalin kausiflunssan oireilu mutta tulee esiin paljon voimakkaampana: Yskiminen, vilunväristykset, voimakas päänsärky ja nopea kuumeen nousu jopa 39 – 40 asteeseen kertoo yleensä lapsen sairastuneen influenssaan. Lihaskivut ympäri kehoa, huono olo ja vatsakipu sekä oksantaminen ovat tavanomaisia oireita influenssassa. Toisin kuin normaalissa flunssassa, nenä ei yleensä vuoda influenssaan sairastuneella lapsella.

Sairastaminen

Influenssa itsessään ei ole vaarallinen lapselle, eikä vaadi välitöntä lääkärihoitoa. Sairaus, vaikkakin on sekä lapselle että myös lapsen vanhemmille aina raskas kokemus, menee yleensä itsestään ohi. Influenssan aiheuttama kuume alkaa laskea viimeistään neljän (4) päivän kuluttua ja sairaus on kokonaan ohitse jo viikon päästä sairastumisesta. Hyvä on kuitenkin muistaa, että tautia saattaa seurata erinnäisiä jälkitauteja kuten keuhkokuume, välikorvantulehdus tai keuhkoputken tulehdus ja ne itsesään vaativat aina lääkärin hoitoa.

Koulut ja päiväkodit

Kuumeilevaa lasta ei tule ikinä videä / päästää kouluun tai päiväkotiin. Mikäli lapsella on kuumetta, tulee lapsen ehdottomasti jäädä kotiin. Lapsen voi päästää kouluun ja päivähoitoon kun kuume on laskenut kokonaan pois ja hän jaksaa ja pystyy osallistumaan koulun tai päiväkodin toimintaan ilman erityistarkkailua. Hyvä ohjesääntö on kovassa influenssassa vähintään viikon sairastaminen kotona, ja yhdestä kahteen oireetonta päivää kotona.

Influenssan kotihoito

Sairaan lapsen hoitaminen noudattaa samoja tärkeitä sääntöjä jotka pätevät myös kuume- ja oksennustauteihin: Kehon lämpötilan tasaaminen, runsas nesteyttäminen ja sekä sokeri- että suolatasapainon säilyttäminen. Ohessa olevassa listassa on listattuna hyviä muistisääntöjä kuumeisen ja oksentelevan lapsen hoitamiseen.

 • Laske kuumetta: Huolehdi, että lapsella on kevyt vaatetus eikä huone ole liian kuuma. Huolehdi myös tämän myötä, että lapsellasi ei ole liian paksuja peittoja sillä kuumeen aiheuttama huono olo pahenee mikäli ympäristö tukee sitä.
 • Lääkitse: Kuumeen pitäminen ei paranna kuumetta vaikka vanha kansa niin uskoikin. Korkea kuume on tärkeätä saada laskemaan niin ympäristön viilentämisellä kuin myös sopivalla lääkityksellä. Kuumetta alentavien lääkkeiden kuten särkylääkkeiden kanssa pitää olla kuitenkin varovainen kun lapset ovat kyseessä — Tarkista aina lääkkeen yhteensopivuus lapsellesi, ja sopivan päiväannostuksen määrä. Särkylääkkeet on hyvä ajoittaa etenkin illaksi nukkumista varten sillä yöksi laskenut kuume helpotttaa nukkumista joka taas edistää parantumista.
 • Nesteytä: Kuumeessa ja myös siihen mahdollisesti liittyvässä oksentelussa on tärkeätä pitää kehon nestetasapaino kunnossa. Juoda on hyvä, etenkin lapsen kannalla sokeripitoiset nesteet kuten mehut ovat hyväksi kuitenkin järkevissä määrin pitämään sekä keho tarpeeksi nesteytettynä. Sokeri ja suola mehuissa pitää myös lapsen verensokerin kunnossa sekä kehon tasapainon toiminnassa sillä sairaana yleensä syöminen, varsinkin oksentelussa, voi olla hankalaa. Sokerillinen limpsa ei yleensä ole hyvä vaihtoehto sillä limpsan sisältämä hiilihappo voi oksettaa ja heikentää vatsan toimivuutta.
 • Lepo: Vaikka sairaana olo on kurjaa, tietokoneen käyttäminen, kännykän näprääminen ja konsoleiden pelaaminen ei ole lepäämistä. Laita lapsesi lepäämään. Telkkarin satunnainen katselu ja lehtien satunnainen selailu helpottaa kurjaa sairastamista, mutta suurimman osan ajasta pitää muistaa kuitenkin vain ja ainoastaan levätä.

Ylläolevia neljää perusohjetta noudattamalla pääsee pitkälle: Otathan huomioon että mikäli lapsella esiintyy voimakkaita jälkioireita tai kuume jatkuu yli neljä päivää, tai vastaavasti palaa toipumisen jälkeen, ota yhteyttä lääkäriin.

Milloin sairas lapsi tulee viedä lääkäriin?

Lääkäriin on otettava välittömästi yhteyttä, kun yksi tai useampi seuraavista ehdoista täyttyy:

 • Lapsella on hengitysvaikeuksia
 • Kuumetta on yli 40,5 astetta
 • Kuume on kestänyt yli neljä (4) päivää
 • Lapsi on ”veltto” ja/tai reagoimaton
 • Kuume nousee uudelleen jo osittaisen parantumisen jälkeen
 • Lapsen voimakas yskiminen jatkuu pitkään kuumeen laskemisen jälkeen
 • Oksentelu on voimakasta ja vielä kuumeen laskemisen jälkeenkin

Hyviä paikkoja netissä

Auttoiko artikkeli sinua? Klikkaahan tykkää-nappia!Jaa tietoa eteenpäin - Klikkaa nappeja alla:Tykkää meistä!
Lisätietoa
Suosittelemme
© 2004 - Kaikki oikeudet pidetetään - Kopiointi ehdottomasti kielletty
Mediakortti - Sivukartta - Mainosmyynti - Design by Studio Tulimeri