Muuta mukavaa
Suosittelemme

Vuotava nenä

Vuotava nenä lienee kaikille tuttu, se kulkee usein yhtä jalkaa tukkoisen nenän kanssa eikä sen hoito poikkea kovinkaan paljon tukkoisen nenän hoidosta. Vuotavan nenän kanssa tarvinnee ehkä niistää enemmän kuin tukkoisen nenän kanssa, jolloin nenä kärsii ja sekös onkin kipeää muutaman päivän jälkeen. Nenän ulkopuolista ihoa kannattaa hoitaa esimerkiksi B-vitaminoidulla rasvalla (esim. Bellavita).

Höyryhengitys

Pienten lasten kanssa höyryhengitykseksi käy höyrytetty kylpyhuone. Kuumaa vettä päästetään kylpyhuoneen lattialle ja seinille niin kauan että koko kylpyhuone on höyryä täynnä. Tämän jälkeen lapsen kanssa istuskellaan kylpyhuoneessa niin kauan kuin hyvältä tuntuu. Älä päästä kuumaa vettä kylpyhuoneessa lapsen ollessa paikalla palovammariskin takia.

Aikuinen ihminen voi käyttää höyryhengitykseen kulhoa tai mukia, jossa on kuumaa, höyryävää vettä ja lisäksi mahdollisesti jotain avaavaa ainetta. kasvot viedään kulhon päälle ja pää peitetään pyyhkeellä niin että ollaan pyyhkeen alla hengittämässä höyryä niin kauan kuin höyryä riittää tai olo antaa periksi.

Höyryhengityksen kanssa kannattaa olla varovainen, sillä toisilla höyryhengitys voi pahentaa yskää ja aiheuttaa astmakohtauksen.

Nenäkannu

Nenäkannua käytetään nenähuuhteluun. Nenähuuhtelu helpottaa vuotavaa nenää ja kokonaisolotilaa, se puhdistaa nenän limakalvot ja kostuttaa niitä. Nenän huuhtelua käytetään mm. Intiassa monasti jokapäiväisenä henkilökohtaisen hygienian toimenpiteenä, mutta täällä Suomessa nenäkannua käytetään yleensä vain flunssakausina.

Nenäkannua käytetään nenähuuhteluun. Nenähuuhtelu on yksinkertaisesti selitettynä toimenpide, jossa mietoa suolavettä päästetään kannulla toisesta sieraimesta nenään ja se tulee toisesta sieraimesta ulos.Nenähuuhtelu helpottaa tukkoista oloa, se puhdistaa nenän limakalvot ja kostuttaa niitä.

Katso tarkemmat ohjeet nenäkannua ostaessasi tai netistä.

Lääkkeet

Flunssalääkkeet eli erilaiset nenäsumutteet ovat väliaikainen mutta tehokas keino myös vuotavaan nenään. Apteekissa on saatavilla monia erilaisia nenäsumutteita jotka toimivat kaikki kutakuinkin samalla tavalla. Käyttöaika nenäsumutteissa on yleensä melko lyhyt, noin viikko.

Nenäsumutteissa, kuten kaikissa muissakin lääkkeissä on yksilöllisiä eroja siinä miten ne kenellekin sopivat. Toisten nenät eivät ole milläänkään, vaikka nenäsumutteita käyttäisi, toisilla rikkoutuvat nenän limakalvot jo yhdestäkin kerrasta. Jos sinulla on herkät limakalvot, kannattaa ostaa nenäsumutteen kaveriksi A-vitamiinitippoja jotka hoitavat limakalvoja.

Allergiseen nuhaan tarkoitettuja nenään sumutettavia kortisonivalmisteita ei myöskään saa käyttää pitkiä aikoja. Kysy lääkäriltäsi tai apteekista tarkemmin näistä sumutteista.

Antihistamiini ei yleisen tiedon mukaan ole flunssaan sopiva lääke, mutta tätä artikkelia kirjoittaneelle henkilölle on lääkäri ohjeistanut, että aina flunssan oireiden ilmaantuessa (vuodenajasta riippumatta) kannattaa aloittaa syömään antihistamiinia kuuriluontoisesti flunssan keston ajan. Tämä liittyy artikkelin kirjoittajan aina vain uusiutuviin keuhkoputken tulehduksiin jotka seurasivat aina tukkoista nenää. Tämän opittuani minulla ei ole ollut yhtään keuhkoputken tulehdusta joten lääkärin neuvosta oli minulle ainakin hyötyä.Auttoiko artikkeli sinua? Klikkaahan tykkää-nappia!Jaa tietoa eteenpäin - Klikkaa nappeja alla:Tykkää meistä!
Lisätietoa
Suosittelemme
© 2004 - Kaikki oikeudet pidetetään - Kopiointi ehdottomasti kielletty
Mediakortti - Sivukartta - Mainosmyynti - Design by Studio Tulimeri