Muuta mukavaa
Suosittelemme

Tukkoinen nenä

Tukkoinen nenä on flunssan oireista ehkä ärsyttävin mahdollinen. Ilma kiertää hankalasti, pää tulee kipeäksi ja olo on kuin pillin läpi hengittävällä liejuryömijällä kuivan kauden aikaan.

Tukkoisen nenän avaamiseksi on iso liuta kotikonsteja jotka joko auttavat, pahentavat tai eivät auta. Kannattaakin koittaa mikä toimii juuri sinulla, valinnanvaraa kyllä riittää, mm. nenäkannu, flunssalääkkeet, tietyt allergiseen nuhaan käytettävät kortisonivalmisteet sekä höyryhengitys.

Höyryhengitys

Pienten lasten kanssa höyryhengitykseksi käy höyrytetty sauna tai kylpyhuone. Kuumaa vettä päästetään huoneen lattialle ja seinille niin kauan että koko huone on höyryä täynnä. Tämän jälkeen lapsen kanssa istuskellaan huoneessa niin kauan kuin hyvältä tuntuu. Älä päästä kuumaa vettä huoneessa lapsen ollessa paikalla palovammariskin takia ja muista että sauna soveltuu kylpyhuonetta huomattavasti paremmin kestämään ympäröivän roiskeveden ja kosteuden.

Aikuinen ihminen voi käyttää höyryhengitykseen kulhoa tai mukia, jossa on kuumaa, höyryävää vettä ja lisäksi mahdollisesti jotain avaavaa ainetta. kasvot viedään kulhon päälle ja pää peitetään pyyhkeellä niin että ollaan pyyhkeen alla hengittämässä höyryä niin kauan kuin höyryä riittää tai olo antaa periksi.

Höyryhengityksen kanssa kannattaa olla varovainen, sillä toisilla höyryhengitys voi pahentaa yskää ja aiheuttaa astmakohtauksen.

Tärkeää: Mikäli höyrystät kylpyhuonettasi muista ottaa huomioon, että kylpyhuoneessasi pitää olla hyvä ilmastointi ja kestävä kosteusrakenne sillä toistuva höyrystäminen voi aiheuttaa kylpyhuoneeseesi kosteusvaurion ja hometta etenkin mikäli kyseessä ei ole moderni asunto jossa on säädettävä ilmastointiteho tehokasta jälkituulettamista varten. Home on aina suuri terveysriski.

Liiallinen kosteus tulee aina tuulettaa jälkikäteen hyvin pois ja varmistaa, että se ei pääse kertymään rakenteisiin esim. kuivaamalla seinät hyvin kosteudesta. Kiitos tästä hyvästä huomiosta tarkkaavaiselle lukijallemme Suville.

Nenäkannu

Nenäkannua käytetään nenähuuhteluun. Nenähuuhtelu helpottaa tukkoista oloa, se puhdistaa nenän limakalvot ja kostuttaa niitä. Nenän huuhtelua käytetään mm. Intiassa monasti jokapäiväisenä henkilökohtaisen hygienian toimenpiteenä, mutta täällä Suomessa nenäkannua käytetään yleensä vain flunssakausina.

Nenäkannua käytetään nenähuuhteluun. Nenähuuhtelu on yksinkertaisesti selitettynä toimenpide, jossa mietoa suolavettä päästetään kannulla toisesta sieraimesta nenään ja se tulee toisesta sieraimesta ulos.Nenähuuhtelu helpottaa tukkoista oloa, se puhdistaa nenän limakalvot ja kostuttaa niitä.

Katso tarkemmat ohjeet nenäkannua ostaessasi tai netistä.

Lääkkeet

Flunssalääkkeet eli erilaiset nenäsumutteet ovat väliaikainen mutta tehokas keino tukkoisen nenän avaamiseksi. Apteekissa on saatavilla monia erilaisia nenäsumutteita jotka toimivat kaikki kutakuinkin samalla tavalla. Käyttöaika nenäsumutteissa on yleensä melko lyhyt, noin viikko.

Nenäsumutteissa, kuten kaikissa muissakin lääkkeissä on yksilöllisiä eroja siinä miten ne kenellekin sopivat. Toisten nenät eivät ole milläänkään, vaikka nenäsumutteita käyttäisi, toisilla rikkoutuvat nenän limakalvot jo yhdestäkin kerrasta. Jos sinulla on herkät limakalvot, kannattaa ostaa nenäsumutteen kaveriksi A-vitamiinitippoja jotka hoitavat limakalvoja.

Allergiseen nuhaan tarkoitettuja nenään sumutettavia kortisonivalmisteita ei myöskään saa käyttää pitkiä aikoja. Kysy lääkäriltäsi tai apteekista tarkemmin näistä sumutteista.

Antihistamiini ei yleisen tiedon mukaan ole flunssaan sopiva lääke, mutta tätä artikkelia kirjoittaneelle henkilölle on lääkäri ohjeistanut, että aina flunssan oireiden ilmaantuessa (vuodenajasta riippumatta) kannattaa aloittaa syömään antihistamiinia kuuriluontoisesti flunssan keston ajan. Tämä liittyy artikkelin kirjoittajan aina vain uusiutuviin keuhkoputken tulehduksiin jotka seurasivat aina tukkoista nenää. Tämän opittuani minulla ei ole ollut yhtään keuhkoputken tulehdusta joten lääkärin neuvosta oli minulle ainakin hyötyä.

Auttoiko artikkeli sinua? Klikkaahan tykkää-nappia!Jaa tietoa eteenpäin - Klikkaa nappeja alla:Tykkää meistä!
Lisätietoa
Suosittelemme
© 2004 - Kaikki oikeudet pidetetään - Kopiointi ehdottomasti kielletty
Mediakortti - Sivukartta - Mainosmyynti - Design by Studio Tulimeri