Muuta mukavaa
Suosittelemme

Kuume

Tavallisessa flunssassa kuume ei yleensä nouse kovin korkeaksi, mutta kuumeilu riippuu myös yksilöstä. Pitää myös huomioida että pienillä lapsilla, vanhuksilla ja pitkäaikaissairailla matalakin kuume vaatii tehokkaampaa hoitoa kuin perusterveellä aikuisella.

Influenssassa kuume nousee usein todella korkeaksi, haitallisena pidetään yleisesti yli 39 asteen kuumetta. Lapsilla haitallista kuumetta pidetään jo 38,5 asteen kuumetta, jonka jälkeen kuumetta pitää alkaa jollain keinolla laskemaan.

Parhaita kuumeenlaskutapoja ovat viileähkö huoneilma, kevyt vaatetus, lääkitys, lepo, kylmät kääreet sekä riittävä juominen.
Huoneilma tulisi pitää kuumeilevalla potilaalla viileähkönä, noin 19-asteinen huoneilma olisi paras. Myös säännöllinen tuuletus on tärkeää flunssapotilaalle kunhan kipeä henkilö ei kärsi vedosta tuuletuksen aikana.

Vaatetus

Kevyt vaatetus helpottaa kuumepotilaan oloa ja antaa kehon hengittää paremmin kuin paksut ja kankeat vaatteet. Viluisen kuumepotilaan oloa helpotetaan lisäämällä ja vähentämällä peittoja tilanteen mukaan, ei pukemalla vaatteita monta kerrosta.

Lääkitys

Lääkitys on tehokkain keino kuumeen laskemiseen. Pienten lasten kohdalla lääkityksestä pitää aina keskustella lääkärin kanssa. Turvallisin ja vatsalle ystävällisin kuumelääke on yleensä parasetamoli jota tulee aina ottaa pakkauksen tai lääkärin ohjeiden mukaan.

Lapsille, jotka eivät vielä osaa tai pysty ottamaan nesteen kanssa nieltäviä tabletteja, on olemassa imeskelytabletteja jotka voi myös sulattaa pieneen määrään nestettä (Pamol F 250mg). Vauvoille kuumelääke annetaan aina pakkauksen tai lääkärin ohjeen mukaan peräsuoleen laitettavana suppona.

Lepo

Lepo auttaa kehoa taistelemaan flunssaa vastaan. Tärkeätä olisikin että kuumepotilas ei olisi liikaa jalkeilla, katselisi tv:tä tai pelaisi tietokoneella tai konsoleilla. Vuodelepo ja esimerkiksi kevyt lukeminen on kuumepotilaalle sallittua oman jaksamisen puitteissa. Kuumepotilaan tulisi saada myös nukkua silloin kun nukuttaa, vuorokauden ajasta riippumatta.

Vuodevaatteet, jotka ovat kuumeen laskiessa hikoiltu kosteiksi, kannattaa vaihtaa kuiviin vaikka se tietääkin vähän enemmän pyykkiä. Kuivilla ja raikkailla vuodevaatteilla on ihonkin helpompi hengittää kuin kosteilla ja ihoon liimautuvilla lakanoilla.

Kylmät kääreet

Kylmät kääreet etenkin korkean kuumeen aikana helpottavat oloa kummasti. Esimerkiksi froteinen käsipyyhe käy tähän tarkoitukseen vallan mainiosti. Pyyhe kastellaan kylmällä vedellä, rutistetaan sen verran kuivaksi ettei valu (älä kuitenkaan purista liian kuivaksi jolloin sen viilentävä vaikutus ei ole niin hyvä) ja asetellaan esimerkiksi kuumepotilaan otsalle. Jos ei halua kylmää käärettä ihollaan pitää, voidaan ihoa kauttaaltaan pyyhkiä kylmällä pyyhkeellä.

Nesteytys

Riittävä juominen on kuumepotilaan hoidossa tärkeää, sillä kuumeessa keho menettää normaalia tehokkaammin nestettä ja etenkin pienillä lapsilla ja vanhuksilla nestehukan vaara on kuumeessa oleellinen.

Parasta juomaa olisi tietenkin puhdas vesi, mutta etenkin pienet lapset ja vauvat eivät kovin helposti juo pelkkää vettä ja silloin onkin tärkeää että kuumepotilaalla olisi mieleistä juomista tarjolla, oli kyse sitten mehusta tai limsasta.

Heikosti syövälle kuumepotilaalle tulisi olla tarjolla energiapitoista juomaa. (Paitsi diabeetikoilla oman ruokavalionsa mukaisesti).

Auttoiko artikkeli sinua? Klikkaahan tykkää-nappia!Jaa tietoa eteenpäin - Klikkaa nappeja alla:Tykkää meistä!
Lisätietoa
Suosittelemme
© 2004 - Kaikki oikeudet pidetetään - Kopiointi ehdottomasti kielletty
Mediakortti - Sivukartta - Mainosmyynti - Design by Studio Tulimeri