Muuta mukavaa
Suosittelemme

Allergian oireet

Suomalaisille on hyvinkin tuttua keväinen- ja kesäinen flunssamainen oireilu jota myös allergiaksi kutsutaan. Suomessa hengitysteihin liittyviä allergioita kuten allergista nuhaa sairastaa 15-20 prosenttia koko aikuisväestöstä ja 20-25 prosenttia lapsista ja nuorista. Muita hengitysteihin liittyviä allergiaoireita, kuten astmaa, sairastaa 2-6 prosenttia aikuisista ja 5-7 prosenttia lapsista ja nuorista.

Tyypillisimmät allergian oireet ovat tuttuja monelle. Allergian oireiksi luetaan mm.

  • Vuotava tai tukkoinen nenä
  • Aivastelu
  • Kutiavat ja arastavat silmät
  • Nuhainen olo joka johtuu hengitysteiden turpoamisesta

Allergista nuhaa ja muita oireita voi olla läpi allergiakauden eli periaatteessa herkimmillä ihmisillä maaliskuusta lokakuun loppuun. Allergiaoireita voi helposti helpottaa erilaisilla lääkityksillä ja kotona käytettävillä tavoilla. Niistää kerrotaan tarkemmin artikkelissa allergian hoito.

Allergiaoireista kärsiviä

Lapset ovat eniten kaikista ikäluokista mitattuna eniten allergioista kärsiviä ja allerginen nuha sekä atooppinen ihottuma ovatkin lasten yleisimpiä pitkäaikaissairauksia. Erityisesti astmaatikkojen määrä on kasvanut nopeasti 1990 – luvulla.

Myös aikuisväestöllä allergiat ja astma ovat tulleet voimakkaasti esiin: Työperäisten sairauksien rekisterin mukaan työperäisen astman ja allergisen nuhan määrä on vuodesta 1978 lähtien kasvanut vuoteeen 2002 kolminkertaiseksi. Varusmiehillä allergiaoireet ovat mielenterveyshäiriöiden jälkeen suurin palvelusta haittaava ongelma, ja tilastojen mukaan astmadiagnoosien määrä onkin kasvanut vuodesta 1966 vuoteen 1997 jopa kymmenkertaiseksi.

Hengitystie allergioiden ja astman vaarallisuus

Kasvavan ja tehokkaan diagnosoinnin ansiosta hengitystie allergioihin ja astmaan aiheuttamien sairaalahoitojen ja kuolemien määrä on vähentynyt runsaasti vuodesta 1981 eteenpäin. Parempi tieto lääketarjonnasta ja oireiden diagnosointi on vähentänyt esimerkiksi astman aiheuttamia kuolemia vuoteen 2001 mennessä lähes neljänosaan ja astman aiheuttamien sairaalahoitopäivien määrä on vähentynyt samalla mitalla itselääkinnän ohjeistuksen ja parantumisen myötä.

Myös toinen tunnettu hengitystä vaikeuttava oireilu nimeltään homepölykeuhko on hyvin nopeasti muuttunut harvinaiseksi -90 luvulle mentäessä. Tähän yhtenä syynä on parantunut matalousyrittäjien terveydenhuolto ja vähentynyt altistuminen homeisille kasvimateriaaleille.

Auttoiko artikkeli sinua? Klikkaahan tykkää-nappia!Jaa tietoa eteenpäin - Klikkaa nappeja alla:Tykkää meistä!
Lisätietoa
Suosittelemme
© 2004 - Kaikki oikeudet pidetetään - Kopiointi ehdottomasti kielletty
Mediakortti - Sivukartta - Mainosmyynti - Design by Studio Tulimeri