Muuta mukavaa
Suosittelemme

Allergian hoito

Siedätyshoito

Joitakin allergioita, esimerkiksi eläinpölyallergiaa, voidaan hoitaa siedätyshoidolla, joka toteutetaan aina lääkärin valvonnassa. Siedätyshoidossa allerginen ihminen totutetaan allergiaa aiheuttavaan asiaan pikkuhiljaa ja tavoitteena on allergian parantaminen, joskin usein lievä yliherkkyys allergian aiheuttajaan jää.

Monissa tapauksissa siedätyshoidon jälkeen esimerkiksi eläinpölyallergikko pystyy pitämään yhtä koiraa tai kissaa tai pientä määrää jyrsijöitä ja on jopa mahdollista harrastaa hevosten kanssa täyspainoisesti ilman oireita. Myös esimerkiksi ammatin jatkaminen eläinlääkärin tai -hoitajan ammatissa on siedätyshoidon jälkeen mahdollista monissa tapauksissa.

Antihistamiini

Antihistamiini lienee yksi tunnetuimmista allergian hoitokeinoista. Se vähentää allergian oireita, esimerkiksi nenän vuotamista ja silmien kutinaa. Antihistamiini ei paranna allergiaa, vain ja ainoastaan helpottaa oireita. Antihistamiinia pitää syödä tarpeeksi kauan että sen vaikutus toimii halutulla tavalla, ja siksi esimerkiksi siitepölyallergikkojen pitäisi maaliskuun alkupuolella aloittaa syömään antihistamiinia, jotta allergiaoireet eivät pääse tulemaan ensimmäisten siitepölyjen löytäessä allergisen nenän.

Kortisonivalmisteet

Allergiseen nuhaan on olemassa erilaisia mietoja kortisonipitoisia nenäsuihkeita joita saa apteekista ilman reseptiä sekä hengitysvaikeuksiin astmaatikoille tarkoitettuja hengitettäviä kortisonivalmisteita joihin tarvitaan lääkärin kirjoittama resepti. Mitään kortisonivalmisteita ei kuitenkaan tulisi käyttää pitkiä jaksoja.

Höyryhengitys

Höyryhengitykseen tarvitaan kuumaa vettä ja jotain avaavaa ainesta. Yksinkertaisimmillaan voi käyttää pelkkää kuumaa vettäkin tai esim. kuumaan veteen liuotettuja väkeviä pastilleja. Apteekista on saatavilla mm. Tintura Benjui sekä Carmolis nimisiä tuotteita jotka sopivat hyvin höyryhengitykseen.

Ideana on että esim. mukiin tai kulhoon laitetaan kuumaa, höyryävää vettä ja siihen lisätään ohjeen mukaan esim. Tuntura Benjui tai Carmolis tippoja. Pään yli vedetään pyyhe ja lasketaan pää höyryyn ja sitä sitten hengitellään niin kauan kuin tuntuu hyvältä tai höyryäminen loppuu.

Veden kanssa kannattaa olla varovainen, ettei saa palovammoja. Höyryhengitys auttaa niin tukkoiseen kuin vuotavaan nenään.

Nenäkannu

Nenän huuhtelua käytetään mm. Intiassa monasti jokapäiväisenä henkilökohtaisen hygienian toimenpiteenä, mutta täällä Suomessa nenäkannua käytetään yleensä vain flunssakausina.

Nenäkannua käytetään nenähuuhteluun. Nenähuuhtelu on yksinkertaisesti selitettynä toimenpide, jossa mietoa suolavettä päästetään kannulla toisesta sieraimesta nenään ja se tulee toisesta sieraimesta ulos.

Nenähuuhtelu helpottaa tukkoista oloa, se puhdistaa nenän limakalvot ja kostuttaa niitä.

Katso tarkemmat ohjeet nenäkannua ostaessasi tai netistä.

Auttoiko artikkeli sinua? Klikkaahan tykkää-nappia!Jaa tietoa eteenpäin - Klikkaa nappeja alla:Tykkää meistä!
Lisätietoa
Suosittelemme
© 2004 - Kaikki oikeudet pidetetään - Kopiointi ehdottomasti kielletty
Mediakortti - Sivukartta - Mainosmyynti - Design by Studio Tulimeri