Muuta mukavaa
Suosittelemme

Allergian aiheuttajat

Yleisimpiä hengitystieallergian aiheuttajia ovat home, siitepöly sekä eläinpöly.

Home

Hometta esiintyy usein vanhoissa, peruskorjaamattomissa taloissa kuten vanhat kyläkoulut ja toimistorakennukset sekä vesivahingosta kärsivissä taloissa. Home aiheuttaa samantyyppisiä oireita kuin muut hengitystieallergian aiheuttajat. Homeen aiheuttamaan allergiaan voi liittyä myös jatkuvaa päänsärkyä, väsymystä, kurkun käheyttä, silmä- ja iho-oireita, hengenahdistusta, kuumeilua, lihas- ja niveloireita sekä poikkauksellisen voimakasta väsymystä.

Home aiheuttaa helposti myös toistuvia hengitystieinfektioita kuten poskiontelo- ja keuhkoputkentulehduksia ja voi puhkaista astman.  Jos epäilet kärsiväsi homeen aiheuttamasta allergiasta, kannattaa heti ottaa yhteyttä lääkäriin.

Siitepöly

Siitepöly alkaa allergikkoja vaivaamaan yleensä maaliskuun paikkeilla, jolloin ilmavirtojen mukana alkaa muualta tulemaan siitepölyjä Suomenkin ilmaan.  Allergialääkitys kannattaakin aloittaa hyvissä ajoin, jopa jo maaliskuulla, jos tietää kärsivänsä siitepölyallergiasta.

Paju, pähkinäpensas sekä terva- ja harmaaleppä ovat  ensimmäisiä Suomessa siitepölyallergiaa aiheuttavista kasveista keväisin. Niiden kukinta-aika alkaa jo maaliskuulla, maan ollessa vielä jopa lumen peitossa. Lepät aiheuttavat ristiallergiaa koivun kanssa, joten koivuallergikkojen kannattaa huomata että allergialääkitys olisi hyvä aloittaa jo maaliskuussa.

Koivu on yksi Suomen yleisimmistä allergian aiheuttajia. Koivu aloittaa siitepölyttämisensä huhtikuulla eteläisimmissä osissa Suomea. Koivuallergikkojen kannattaa ottaa huomioon että ilmavirrat kuljettavat koivun siitepölyä pohjoisempiin osiin ja lääkitys kannattaakin aloittaa hyvissä ajoin ennenkuin koivu omalla elinalueella alkaa pölyttämään.

Tammi, saarni ja jalava aiheuttavat myös siitepölyallergiaa niillä alueilla joilla kasvavat, eli Lounais- ja Etelä-Suomessa. Ilmavirat kuljettavat myös näiden puiden siitepölyjä huomattavasti laajemmalle alueelle.

Heinät sekä pujo ovat voimakkaita allergian aiheuttajia kasvualueensa ja määränsä vuoksi. Näiden siitepölyn voimakkain kausi osuu yleensä heinäkuulle, joskin oireita voi heinille ja pujolle allergisoituneilla olla läpi kesän. Pujon aiheuttamaa allergiaa voi helpottaa kitkemällä pujot pois asuinalueelta koska pujon siitepöly ei leviä kovinkaan laajalle alueelle. Pujoa kitkiessä kumihansikkaat kannattaa muistaa käteen, sillä koko kasvi on allergisoiva.

Huonekasvit voivat myös aiheuttaa allergiaa. Kannattaakin kukkia ostaessa ottaa selvää onko juuri sinun haluamallasi kasvilla allergiaa aiheuttavia ominaisuuksia.

Eläinpöly

Eläimet ovat yksi hengitystieallergian aiheuttajista, niin ikävää kuin se onkin. Eläimen koolla tai rodulla ei ole kovinkaan suurta vaikutusta siihen, kuinka allergisoivia ne ovat. Myös joidenkin eläinten, kuten jyrsijöiden, kuivikkeet kuten puru ja pelletit voivat aiheuttaa hengitystieallergiaa. Kannattaakin selvittää onko syy kuivikkeessa vaiko itse eläimessä, kun allergiaoireita lähdetään tutkimaan.

Eläinpölyallergiaa hoidetaan lääkkeillä ja siedätyshoidolla. Siedätyshoidossa voidaan saada jopa niin hyviä tuloksia että allerginen ihminen pystyy elämään tai työskentelemään eläinten kanssa normaalisti.

Auttoiko artikkeli sinua? Klikkaahan tykkää-nappia!Jaa tietoa eteenpäin - Klikkaa nappeja alla:Tykkää meistä!
Lisätietoa
Suosittelemme
© 2004 - Kaikki oikeudet pidetetään - Kopiointi ehdottomasti kielletty
Mediakortti - Sivukartta - Mainosmyynti - Design by Studio Tulimeri